Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schuifdeur-info.nl Info & inspiratievoorbeelden van schuifdeuren en schuifpuien.
Schuifdeur-info.nl
banner image

Kunststof schuifpui

Een van de meest gebruikte materialen voor schuifpuien is kunststof. Dit komt doordat je heel wat kan met sterke kunststoffen zoals polycarbonaat en pvc en omdat ze erg duurzaam zijn. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van een kunststof schuifpui? Wat zijn de mogelijke uitvoeringen? Hoeveel kosten kunststof kozijnen? Hoe plaats je ze? En wat zijn andere mogelijke materialen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen kunststof schuifpui
Mogelijke uitvoeringen
Kunststof schuifpui kosten
Kunststof schuifdeur plaatsen
Alternatieven voor kunststof schuifpui
Vergelijk offertes van vakspecialisten

 

Voor- en nadelen kunststof schuifpui

Kunststof kozijnen hebben zowel voordelen als nadelen in vergelijking met andere materialen. We zetten hieronder de voornaamste voor- en nadelen op een rij:

 

Voordelen

 • Energiebesparend: kunststof is een sterk isolerend materiaal. Zeker in combinatie met HR++ glas voor je kozijn kan je zo flink wat besparen op je energierekening.
 • Weinig onderhoud: kunststof kozijnen zijn makkelijk te onderhouden (je hoeft ze niet te schuren, beschilderen met een vernislaag…) en ze zijn makkelijk schoon te maken.
 • Duurzaam: kunststof gaat vrij lang mee. Zo heeft een kunststof schuifpui een gemiddelde levensduur van 25 à 35 jaar. Dat maakt het dus ook een duurzaam materiaal.
 • Kleurvast: kunststof kozijnen zijn kleurvast. De kleur gaat lang mee, schilfert niet af en verbleekt ook niet.
 • Sterk & licht: enerzijds is kunststof vrij licht t.o.v. bv. hout waardoor je de schuifpui makkelijker kan openschuiven. Anderzijds is het wel een sterk materiaal.

 

Nadelen

 • Dikkere profielen: kunststof is niet sterk genoeg om met dunne profielen erg grote raampartijen te dragen. Daarom zijn de profielen vaak iets dikker en is het materiaal dus sterker aanwezig.
 • Kan er niet in boren: eenmaal de kunststof kozijnen geplaatst zijn, kan je hier niet meer in boren. Dit schaadt namelijk de binnenkant van het materiaal.
 • Inbraakgevoeliger: kunststof kozijnen zijn iets inbraakgevoeliger dan kozijnen in bv. aluminium. Dat probleem is echter makkelijk op te lossen met een 4-punts haakslot en/of sluitlat.

 

kunststof schuifpui

Mogelijke uitvoeringen

Er zijn een aantal keuzes die je kan maken bij de aankoop van je kunststof schuifpui. We geven hieronder een overzicht van de mogelijke uitvoeringen:

 1. Aantal delen
  Je kan een kunststof schuifpui opdelen in meerdere delen. Zo is het geen probleem om een schuifpui te kopen met 4 delen. Bepaal hierbij ook al hoeveel delen je wilt openschuiven. Wil je graag 2 delen kunnen openschuiven of volstaat 1 openschuivend deel? En welk systeem wil je om je kozijnen open te schuiven? Je doet er goed aan om verschillende mogelijkheden te overwegen. Een vakspecialist kan je verder informeren over alle mogelijkheden.
 2. Afmetingen
  Naast het aantal delen moet je natuurlijk ook de afmetingen van je schuifpui kiezen. Daarbij kan je kiezen uit verschillende standaard afmetingen afhankelijk van het aantal delen en de vorm van je schuifpui. Wil je liever een schuifpui op maat? Ook dat is mogelijk! Op die manier kan je bv. een erg brede of hoge schuifpui laten maken die perfect past in jouw woning.
 3. Beglazing
  Ook de beglazing van je schuifpui is erg belangrijk. Er zijn heel wat verschillende soorten glas en afwerkingen waaruit je kan kiezen. Het is wel steeds aangewezen om te kiezen voor HR++ glas of driedubbel glas. Dat is belangrijk voor de isolatiewaarde van je woning. Zeker in combinatie met hoogrendementsglas zijn kunststof kozijnen een interessante investering.
 4. Kleur
  Kunststof kozijnen zijn beschikbaar in alle RAL-kleuren. De meest voorkomende kleuren voor kunststof schuifpuien zijn zwart, wit, crème kleur, grijs en donkergroen. Maar daarnaast zijn er dus nog tal van andere kleuren waaruit je kan kiezen. Zo kan je een kleur kiezen die perfect past bij de stijl van je woning.

 

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Een vakspecialist kan je verder informeren over de opties en geeft je persoonlijk advies over de beste keuzes op basis van jouw persoonlijke situatie, wensen en woning. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

Kunststof schuifpui kosten

Wat kost een kunststof schuifpui nu? De prijs voor een kunststof schuifpui ligt gemiddeld tussen € 550 en 1.000 per m² (incl. plaatsing & HR++ glas, excl. btw). De totale prijs begint doorgaans te lopen vanaf ongeveer € 1.800 en kan oplopen tot € 10.000. De totale kosten zijn wel afhankelijk van verschillende factoren zoals de afmetingen van je schuifpui, het schuifdeursysteem, de beglazing, extra opties zoals extra beveiliging, hordeuren, een speciale deurklink…

Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere kozijnspecialisten. Zo kan je verschillende prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk prijsvoorstellen op maat.

 

Druk de kosten voor je kunststof schuifpui met subsidies!

Als je je kunststof kozijnen combineert met hoogrendementsglas, kom je in aanmerking voor subsidies en andere financiële voordelen. Zo maak je bv. aanspraak op de ISDE subsidie, de Energiebespaarlening, de SVVE subsidie (voor VvE’s), lokale subsidies, een verlaagd btw-tarief van 9% (bij woning ouder dan 2 jaar)…

BELANGRIJK: om aanspraak te maken op deze subsidies moet je de schuifpui laten plaatsen door een expert. Vind kozijnspecialisten in jouw buurt.

 

Kunststof schuifdeur plaatsen

Een kunststof schuifdeur plaatsen verloopt doorgaans in 3 stappen. We gaan hieronder even dieper in op de werkwijze voor de plaatsing van schuifdeuren:

 • Verwijderen bestaand kozijn: als je al een schuifpui of ander kozijn hebt, moet je dit natuurlijk eerst laten verwijderen. Een specialist begint altijd eerst met het verwijderen van de glaslatten om nadien het glas te verwijderen. Nadien zaagt deze de latten van het kozijn door en verwijdert dit voorzichtig, om schade aan je muren te vermijden.
 • Nieuwe schuifpui plaatsen: nu kan de expert aan de slag met het plaatsen van het nieuwe kozijn. Daarbij worden eerst de dorpels en stijlen geplaatst, zodat de schuifpui stevig kan worden vastgezet. Ook een uitzetband rond het buitenkader van je kozijn is noodzakelijk om koudebruggen en tocht te vermijden. Vervolgens schroeft de specialist het kozijn vast en zorgt deze ervoor dat het waterpas staat.
 • Afwerking: na de plaatsing van het kozijn kan ook het nieuwe glas en de glaslatten geplaatst worden. Tot slot kan je je schuifpui nog op verschillende manieren laten afwerken met afwerkingsprofielen.

LET OP: een schuifpui plaatsen is niet eenvoudig, aangezien het makkelijk kan breken als je niet goed oppast. Ook schade aan je muren is een bestaand risico. Laat het werk daarom over aan een vakspecialist. Deze heeft de nodige kennis om je kozijn correct te plaatsen, zonder schade. Vergelijk vrijblijvend offertes van experts.

 

Alternatieven voor kunststof schuifpui

Naast kunststof kan je ook nog kiezen voor schuifpuien uit andere materialen. Hout en aluminium zijn daarbij de meest voorkomende alternatieven voor kunststof. We gaan even dieper in op beide opties:

 

1. Houten schuifpui

houten schuifpui vs kunststof

Houten schuifpuien zijn erg populair. Dat komt omdat ze een erg warme en authentieke uitstraling hebben, erg goed isoleren en makkelijk te overschilderen zijn. Ze passen ook bij heel wat verschillende woonstijlen. Het nadeel van hout t.o.v. kunststof is dan weer dat het een zwaarder materiaal is, waardoor het moeilijker is om de schuifdeur open te schuiven. Bovendien is er ook meer onderhoud nodig bij een plastic schuifdeur. Zo is bv. regelmatig schuren, verven en vernissen wel aangewezen.

 

2. Aluminium schuifpui

aluminium of kunststof schuifpui

Naast kunststof en hout is ook aluminium een veel gekozen materiaal voor schuifpuien. Een aluminium schuifpui heeft als voordeel dat er weinig onderhoud nodig is, dat het goed bestand is tegen vocht en warmte, en dat het een heel sterk maar toch licht materiaal is. Daardoor kan je bv. ook makkelijk grote raampartijen laten plaatsen in vrij dunne profielen. Het nadeel van aluminium is dan weer dat het duurder is dan een schuifdeur in kunststof.

 

Welk materiaal kiezen voor je schuifpui?

Wat nu het beste materiaal is voor je schuifpui, hangt af van heel wat factoren. Denk maar aan je eigen budget, de gewenste uitstraling, de stijl van je woning… Ben je bv. op zoek naar een erg stevige constructie met veel glas voor extra lichtinval? Dan is aluminium de beste keuze. Is je budget eerder beperkt en zoek je vooral een goedkope schuifpui met veel afwerkingsmogelijkheden? Dan is kunststof aangewezen.

Advies nodig? Een kozijnspecialist kan je advies op maat geven over het meest geschikte materiaal voor jouw schuifpui. Vergelijk vrijblijvend adviezen en prijsvoorstellen via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes ontvangen?

Schuifpui plaatsen? Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.