Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schuifdeur-info.nl Info & inspiratievoorbeelden van schuifdeuren en schuifpuien.
Schuifdeur-info.nl
banner image

Schuifraam

Een schuifraam is een raam met de mogelijkheid om dit raam open te schuiven in plaats van de traditionele openingsmogelijkheden. Meestal kan het raam naar boven worden geschoven, maar in sommige gevallen wordt het raam ook naar de zijkanten geschoven.

Bij onze Zuiderburen zal dit soort raam een iets andere betekenis met zich meekrijgen. Daar is een schuifraam namelijk net hetzelfde als een schuifpui. Een schuifraam is bijgevolg een type schuifdeur die toegang van binnen naar buiten verleend en omgekeerd.

Het openschuifbare raam heeft een kozijn of omlijsting dat bestaat uit hout, kunststof, aluminium of staal.

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvende offertes van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

Opbouw van een schuifraam

Een raam, zo ook een schuifraam, wordt altijd in een kozijn geplaatst. Dit is de omlijsting of het kader waarin het venster, de ruit en eventueel de ramen worden geplaatst. De bovenzijde en de onderzijde van het kozijn worden dorpels genoemd. Respectievelijk de bovendorpel en de onderdorpel. Aan de linker- en rechterzijde spreken we van de stijlen.

In dit kozijn wordt vervolgens het raam geplaatst. Bij zo’n raam zijn er meestal twee ramen. Het bovenschuifraam en het onderschuifraam. Het bovenschuifraam zit meestal vast in het kozijn gemonteerd. Het onderschuifraam is het deel van het raam dat kan geopend worden door naar boven te schuiven.

Dit onderschuifraam zit iets meer naar achter geplaatst in het kozijn. De plaats waar het onder- en bovenschuifraam elkaar raken wanneer het schuifraam toe is noemen we voor het gemak de ‘samenkomststijl’.

 

Voordelen en nadelen van schuiframen

Zoals je ondertussen misschien weet heeft alles zijn voordelen en nadelen. Ieder materiaal en iedere techniek heeft altijd zijn plus- en minpuntjes. Hieronder een handige checklist met de voor- en nadelen van een schuifraam.

Voordelen

  • Neemt weinig plaats in beslag. Het onderschuifraam kan gewoon onder het bovenschuifraam worden geschoven. Bij bepaalde schuiframen wordt het schuifraam gewoon helemaal naar boven (op de gevel, zeg maar) geschoven.
  • Makkelijk op een kier te zetten zonder dat het openwaait of andere ongemakken met zich meebrengt.

Nadelen

  • Vergeleken met traditionele ramen heeft een schuifraam een hogere kostprijs.
  • Het raamprofiel is dikker doordat het onderste schuifraam over het bovenste schuifraam wordt geschoven.
  • Er is meer kracht nodig om een schuifraam te openen.

 

Offertes ontvangen?

Schuifpui plaatsen? Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.