Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schuifdeur-info.nl Info & inspiratievoorbeelden van schuifdeuren en schuifpuien.
Schuifdeur-info.nl
banner image

Schuifpui vervangen: enkel de beglazing of volledig?

Van beschadigd hang- en sluitwerk tot kapotte rails of slecht isolerende beglazing: je kan te maken krijgen met verschillende problemen aan je schuifpui. Gelukkig zijn er ook meerdere oplossingen mogelijk. Je kan bv. alleen het glas in je schuifpui vervangen, maar je kan ook kiezen voor een volledig nieuwe schuifpui. In dit artikel wegen we beide opties tegen elkaar af!

Ga snel naar:
OPTIE 1: glas schuifpui vervangen
OPTIE 2: volledige schuifpui vervangen
CONCLUSIE: wat is voor mij de beste keuze?

Ontvang nu vrijblijvend offertes!

 

 

Waarom je schuifpui deels of volledig vervangen?

Je huidige schuifpui vervangen is gelukkig goedkoper dan een volledig nieuwe glazen wand in je woning laten plaatsen. Toch blijft het een behoorlijke investering, maar wel eentje die loont op lange termijn. Dankzij zo’n vervanging van je schuifpui profiteer je optimaal van…

 • Lagere energiekosten: langs een oude schuifpui kan je veel warmte verliezen, met alle gevolgen van dien voor je energierekening. Een wand van hoogrendementsglas of zelfs driedubbel glas kan dus een wereld van verschil betekenen voor je energiekosten.
 • Hoger wooncomfort: dankzij nieuwe beglazing of een volledig nieuwe schuifpui hou je je binnentemperatuur makkelijker op peil. Kortom, in de winter blijft het langer warm in je woning en in de zomer langer koel. Ook van dat vervelende tochtgevoel bij je oude schuifpui ben je verlost.
 • Nieuwe uitstraling van je woning: kies je voor een volledig nieuwe schuifpui? Dan creëer je ook een nieuwe uitstraling voor je woning. Binnen elk materiaal (hout, aluminium, kunststof, …) zijn er meerdere kleuren, structuren en afwerkingen mogelijk. Je vindt dus gegarandeerd een schuifpui op maat van jouw wensen én budget.

Wil je graag je schuifpui vervangen? Vergelijk dan zeker de aanbiedingen van meerdere kozijnspecialisten in je buurt. Hun aanbod aan materialen, afwerkingen en extra opties kan namelijk behoorlijk verschillen. Vraag hier meerdere voorstellen aan voor het vervangen van jouw schuifpui!

 

OPTIE 1: glas schuifpui vervangen

glas schuifpui vervangen

Heb je nog oud dubbel glas of zelfs enkel glas in je schuifpui? Dan verlies je behoorlijk wat warmte. In dat geval loont het glas in je schuifpui vervangen dus zeker de moeite. Op termijn verdien je de kosten terug door je lagere energierekening. Let wel op: alleen die beglazing vernieuwen is enkel mogelijk in de volgende gevallen:

 • … als het kozijn nog in een goede staat is: de profielen van je kozijn moeten natuurlijk nog  stevig en sterk genoeg zijn. Vooral bij houten schuifpuien is dat een belangrijk aandachtspunt.
 • … als de profielen nog voldoende isoleren: het heeft uiteraard geen zin om je beglazing te vervangen als het kozijn zelf niet goed isoleert. Laat dus zeker ook je kozijn zelf checken door een vakspecialist.
 • … als het kozijn voldoende dik is voor nieuwe beglazing: zijn je kozijnprofielen niet dik genoeg voor nieuw hoogrendementsglas? Dan is alleen het glas van je schuifpui vervangen geen optie. Zeker als je driedubbel glas wil plaatsen, moeten die profielen voldoende dik zijn.

 

Voor- en nadelen van glas schuifpui vervangen (vs. nieuwe schuifpui)

 

 • Goedkoper: het glas van je schuifpui vervangen komt uiteraard goedkoper uit dan een volledig nieuwe schuifpui. De kosten van je project hangen vooral af van het type beglazing dat je kiest. Zo is driedubbel glas duurder dan gewoon hoogrendementsglas.
 • Minder arbeidsintensief: alleen de beglazing vernieuwen gaat een pak sneller dan een volledig nieuw kozijn plaatsen. Daardoor betaal je uiteraard ook minder arbeidskosten.
 • Minder breekwerken: vervang je alleen je beglazing? Dan moet je je oude schuifpui niet verwijderen. Kortom, je kozijnspecialist moet geen profielen loszagen of kozijnankers afslijpen. De werken zijn dus veel minder stoffig.

 

 • Risico op warmteverlies: is je kozijn zelf ook al 10 à 15 jaar oud? Dan halen die profielen niet de isolatiewaarden van de nieuwste uitvoeringen op de markt. Je loopt dus het risico dat je nog altijd met warmteverlies te maken hebt.
 • Geen nieuwe uitstraling: door je glas te vervangen, blijft de look van je schuifpui dezelfde. Alleen de isolatiewaarde van je glazen wand zal flink stijgen.
 • Geen extra gebruikscomfort: opent en sluit je schuifpui niet meer zo soepel? Is er schade aan het hang- en sluitwerk? Dan zijn die problemen niet opgelost als je alleen de beglazing vervangt.
 • Vaak niet mogelijk: alleen het glas van je schuifpui vervangen is enkel mogelijk onder strikte voorwaarden. In vele gevallen zal je dus wel moeten kiezen voor een volledig nieuwe schuifpui.

 

Soorten beglazing voor een schuifpui

Laat je alleen de beglazing in je schuifpui vervangen? Dan kan je kiezen uit de volgende types glas:

 • Standaard dubbel glas: dit type beglazing is intussen gedateerd en kies je dus beter niet. Het bestaat uit 2 glasplaten met daartussen een isolerende spouw met droge lucht.
 • Hoogrendementsglas: dit type beglazing is tegenwoordig de standaardkeuze, zowel bij renovaties als bij nieuwbouw. Het bestaat ook uit 2 glasplaten, maar de spouw is gevuld met een edelgas. Aan de spouwzijde zitten ook 1 à 2 coatings die de warmte beter binnenhouden. Daardoor isoleert hoogrendementsglas tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas.
 • Driedubbel glas: streef je naar de best mogelijke isolatiewaarde? Dan kom je bij driedubbel glas uit. Let wel op: door de 3 glasplaten is dit type erg zwaar en doorgaans moeilijk te combineren met bestaande kozijnen.

 

Kosten glas schuifpui vervangen

De kosten voor het vervangen van de beglazing in je schuifpui hangen voornamelijk af van het type. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Type beglazing schuifpuiGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Gemiddelde jaarlijkse
besparing per m² beglazing
Standaard dubbel glas€ 100 - 115€ 7
Hoogrendementsglas€ 105 - 120€ 9
Hoogrendementsglas (+)€ 110 - 130€ 11
Hoogrendementsglas (++)€ 115 - 140€ 13
Driedubbel glas€ 150 - 230€ 14

Benieuwd naar een totaalprijs? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere kozijnspecialisten. De kosten kunnen namelijk verschillen van vakspecialist tot vakspecialist. Door goed te vergelijken, maak je gegarandeerd de beste keuze tegen een correcte prijs. Start hier je aanvraag!

 


OPTIE 2: volledige schuifpui vervangen

schuifpui vervangen

Is je schuifpui al meer dan 15 jaar oud? Dan is het doorgaans een beter idee om die volledig te vervangen. Sowieso kies je het best voor een nieuwe schuifpui in de volgende gevallen:

 • … als je kozijn zelf niet meer volstaat: hebben je kozijnprofielen ook hun beste tijd gehad? Dan zullen ze niet meer volstaan om nieuwe beglazing te dragen.
 • … als je een nieuwe look voor je woning wil: uitgekeken op je huidige schuifpui? Dan beperk je je het best niet tot de vervanging van de beglazing. Door te kiezen voor een volledig nieuwe schuifpui kan je zelf de gedroomde uitstraling bepalen.
 • … als je zeker wil zijn van de meest optimale isolatie: de hoogste isolatiewaarde haal je door én de beglazing én de kozijnprofielen van je schuifpui te vernieuwen. Zo bespaar je het meest op je energiekosten.
 • … als je op termijn dubbele arbeidskosten wil vermijden: het zou zonde zijn om eerst je beglazing te vernieuwen en dan later ook de kozijnen zelf te moeten vervangen.

 

Voor- en nadelen van een nieuwe schuifpui (vs. glas vervangen)

 

 • Geen warmteverlies meer: met een volledig nieuwe schuifpui profiteer je van de best mogelijke thermische isolatie. De huidige materialen voor de kozijnprofielen isoleren namelijk ook veel beter dan vroeger. Ook qua geluidsisolatie biedt zo’n nieuwe schuifpui meer comfort.
 • Nieuwe uitstraling: bij het samenstellen van een schuifpui kies je uit meerdere materialen, elk met hun eigen kenmerken, kleuren, structuren, … Ook de indeling van de raamvlakken bepaal je zelf. Zo creëer je moeiteloos een nieuwe uitstraling voor je woning.
 • Extra gebruikscomfort: naast het esthetische aspect is er ook het gebruiksgemak van je schuifpui. Dankzij een nieuw railsysteem bedien je je schuifpui vlotter dan ooit, je kan het onderste profiel laten wegwerken in je vloer, je kiest nieuw hang- en sluitwerk, …
 • Mogelijk in elke situatie: alleen het glas in je schuifpui vervangen is zeker niet altijd een optie. Dat is wel het geval bij een volledige vervanging. Door de expertise en de ervaring van je kozijnspecialist duren de werken slechts 1 à 2 dagen.

 

 • Duurder: een nieuwe schuifpui kost uiteraard meer in vergelijking met het vervangen van het glas. Niet alleen de materiaalkosten, maar ook de arbeidskosten liggen hoger.
 • Arbeidsintensiever: alleen al door het verwijderen van je oude schuifpui kost een volledige vervanging meer tijd en moeite. Die extra arbeidsuren, het meenemen van je oude schuifpui, … verwerkt een kozijnspecialist in zijn prijsofferte.
 • Meer breekwerken: een volledige vervanging van je schuifpui gaat gepaard met meer stof dan alleen het glas vernieuwen. Zeker als je bv. ook een verzonken schuifpui wil met een onderste profiel dat subtiel is ingewerkt in je vloer.

 

Mogelijke uitvoeringen voor een nieuwe schuifpui

Met een nieuwe schuifpui zijn je mogelijkheden bijna eindeloos. Je kan kiezen uit een breed scala aan uitvoeringen. Is je budget beperkter? Door slimme keuzes te maken, kan je de kosten binnen de perken houden. We zetten al je opties kort op een rij:

 • Materialen: is je budget beperkter? Dan biedt kunststof de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien kan je kiezen uit talloze kleuren, structuren, … Voor een warme, authentieke look kan je natuurlijk ook voor hardhout gaan. Of wil je vooral 1 grote glaspartij met slanke, elegante kozijnprofielen? Dan kies je beter voor metalen als aluminium of staal.
 • Schuifsysteem: gaat het om een grote, zware schuifpui? Dan ga je het best voor een hefschuifpui. Daarbij hef je de schuivende vleugel licht op bij het openen. Zo blijf je zeker van een soepele, makkelijke bediening. Bij kleinere schuifpuien volstaat het klassieke systeem, waarbij je het bewegende deel gewoon openschuift en borstels onderaan voor de dichting zorgen. Tot slot is er ook nog de kiepschuifpui die je niet enkel kan openschuiven, maar ook kan kiepen  (meestal enkel bij kunststof).
 • Railsysteem: een monorail bestaat uit 1 bewegend en 1 vast deel. Dat is het geval bij de meeste schuifpuien. Gaat het om een groter oppervlak? Dan kan je echter ook kiezen voor een dubbel railsysteem met 2 schuivende delen of zelfs een driedubbel railsysteem met 3 schuivende delen.
 • Afwerking van het kozijn: de profielen van je kozijn kan je op verschillende manieren laten afwerken. Zeker bij aluminium en kunststof zijn de mogelijkheden zo goed als eindeloos. Je kan bv. kiezen voor kunststof met een realistische houtnerfstructuur. Zo koppel je de uitstraling van hout aan de voordelen van kunststof (onderhoudsvriendelijk, goedkoper, …).

 

Kosten nieuwe schuifpui

De kosten voor een nieuwe schuifpui hangen vooral samen met het gekozen materiaal en het type beglazing. Daarnaast spelen natuurlijk ook mogelijke extra’s een rol, bv. hordeur, zonnewering, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende kosten:

Materialen voor een schuifpuiPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Kunststof€ 700 - 900
Aluminium€ 1.100 - 1.500
Hout€ 800 - 1.000
Staal€ 1.400 - 2.000

Een precieze prijs voor jouw schuifpui? Vraag dan offertes aan bij meerdere gespecialiseerde vakbedrijven. Zo vergelijk je niet alleen hun totaalprijzen, maar ook hun werkwijze, adviezen, aanbod aan uitvoeringen, uitvoertermijn, … Start hier je aanvraag!

 


CONCLUSIE: laat ik best het glas of mijn volledige schuifpui vervangen?

Nog niet zeker of je beter de beglazing of je volledige schuifpui laat vervangen? Een kozijn-expert komt graag bij je langs om je advies te geven. Sowieso zal je uiteindelijke keuze vooral afhangen van deze factoren:

 

 • Budget: is je budget beperkt en is het mogelijk om alleen je beglazing te vervangen? Dan komt deze optie zeker goedkoper uit. Als je voldoende budget hebt, is het echter beter om toekomstgericht te denken. Met een volledig nieuwe schuifpui zit je weer goed voor vele jaren en bespaar je optimaal op je energiekosten.
 • Staat van de schuifpui: je keuze staat of valt met deze factor. Vaak zullen de kozijnprofielen niet geschikt zijn om het glas van de schuifpui te vervangen. In dat geval is een nieuwe schuifpui de enige optie. Zijn je profielen echter stevig en dik genoeg? Dan kan je wel overwegen om alleen het glas te vernieuwen.
 • Persoonlijke wensen: ben je nog best tevreden met de huidige uitstraling van je schuifpui? Dan hoef je niet noodzakelijk een volledig nieuw kozijn te laten plaatsen. Oogt je kozijn echter gedateerd? Of is er schade aan de profielen? Dan kies je wel beter voor een volledige vervanging.
 • Alternatief voor een schuifpui: wil je liever je schuifpui vervangen door een ander type raam? Dan moet je natuurlijk ook kiezen voor een volledige vervanging. Zo kan je kiezen voor een vouwraam, waarmee je je glazen wand helemaal kan open- en dichtvouwen (zonder vast deel dus). Ook openslaande deuren kunnen voor een nieuwe uitstraling zorgen, al moet je wel rekening houden met het plaatsverlies.

BELANGRIJK: het vervangen van je schuifpui is een groot project. Ga dus niet over één nacht ijs en laat je grondig informeren over je mogelijkheden door meerdere kozijnspecialisten. Die kan je gratis en vrijblijvend contacteren via onze offerteservice!